5000
Rodina a škola 2014 Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Co žije a roste na zahradě

Portál.cz > Časopisy > Děti a my > Ukázky > Jak pečovat o první zoubky

Jak pečovat o první zoubky

Autor: Zděnek Broukal | Datum: 20.1.2010 | Vydání: 2/2010

O dětské zoubky je nutné pečovat od chvíle, kdy se začnou prořezávat. Pravidelné čistění je nutností. Velmi důležitá je i správná výživa. Jen tak se dá předejít velmi časté nemoci dětí – zubnímu kazu.

Jak vzniká zubní kaz? Mikroorganizmy, kterých je v ústech každého člověka obrovské množství, „jedí“ spolu s námi. Štěpí cukry z potravy, která prochází ústy, a přitom vznikají kyseliny, zejména kyselina mléčná. Ta pak rozpouští minerál zubní skloviny, a tím vzniká zubní kaz. Z cukrů je nejnebezpečnější sacharóza (běžně používaný bílý cukr), a to jak v pevné potravě, tak v nápojích. Nevhodné jsou také škroby. I s pečivem, které není sladké, si dovedou ústní mikroorganizmy výborně „poradit“. Z mikroorganizmů jsou nebezpečné ústní streptokoky a laktobacily. Označujeme je jako kariogenní mikroorganizmy.

Zubnímu kazu lze účinně předejít šetrnou výživou a pravidelnou ústní hygienou a obě tato opatření nemusí být v žádném případě řeholí, naopak se stávají součástí moderního životního stylu.

Správná výživa

v době, kdy se zuby prořezávají do úst, není povrch skloviny ještě plně dozrálý a sklovina se ještě asi dva roky zpevňuje ukládáním minerálních látek ze sliny. Dostatek minerálů je potřeba zajistit zejména dostatečným příjmem živin, obsahujících vápník a fluor, přesněji flourid.

Je-li fluorid přítomen v ústním prostředí, omezuje agresivitu kyselého útoku na sklovinný minerál a zvyšuje a zkvalitňuje remineralizaci napadené skloviny materiálem, obsaženým ve slinách. Fluorid se kromě toho zabudovává do krystalické mřížky sklovinného minerálu, který se tak stává částečně odolnějším.

Kromě toho, že fluorid dopravujeme při čistění zubů k povrchu skloviny fluoridovanou zubní pastou, měla by i naše výživa určité stálé množství fluoridu obsahovat. Ten se pak v zažívacím traktu vstřebá, krevní cestou přejde do slinných žláz a se slinou se dostane k povrchu zubů.

Fluoridová sloučenina musí být rozpustná, jinak se nevstřebává. Rozpustné fluoridy jsou obsaženy v některých minerálních vodách, v čaji a dále v mase mořských živočichů. Fluoridu obvykle přijímáme méně, než by bylo potřeba. Proto se u nás, stejně jako ve většině evropských zemí, přidává fluorid do kuchyňské soli, podobně jako jod, kterého bychom jinak měli rovněž nedostatek. Věnujme ale pozornost i dostatečnému příjmu vápníku z jeho hlavních zdrojů, kterými jsou zejména mléčné výrobky.

Nevhodné potraviny

„Nebezpečnou“ sacharidovou složku potravy, zejména jednoduché cukry, je dobré přijímat v těch hlavních jídlech v průběhu dne, po kterých si obvykle čistíme zuby, tedy při snídani a při večeři. Je užitečné se vyvarovat sladkostí mezi hlavními jídly, a slazené nápoje jednorázově pít, nikoli opakovaně upíjet.

Kromě sacharidů jsou druhou rizikovou složkou naší potravy organické kyseliny. Nejčastěji je to kyselina octová, citronová nebo mléčná, ale také kyselina uhličitá, vznikající rozpuštěním oxidu uhličitého ve vodě balených nápojů.

Okyselení prostředí u povrchu sklovinného minerálu – apatitu – vede k postupnému oslabování krystalické mřížky a k jeho rozpouštění. Proces začíná těsně pod povrchem skloviny, povrch se následně prolomí a zubní kaz je na světě.

V průběhu dne je vhodné používat žvýkačku. Není to sice moc společenské, ale vhodná chvíle se jistě vždycky najde. Žvýkání totiž zvyšuje tvorbu slin, které jednak sladké nebo kyselé v ústech rozředí a umožní ústa rychleji „vypláchnout“, jednak aktivuje reparativní procesy na povrchu skloviny.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu  Děti a my č. 2/2010


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Objednejte si starší čísla Děti a my Rodina a škola