5000
Rodina a škola 2014 Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Co žije a roste na zahradě

Portál.cz > Časopisy > Děti a my > Ukázky > Chutné letní recepty pro děti

Chutné letní recepty pro děti

Autor: Lenka Světová | Datum: 2.6.2006 | Vydání: 3/2006

Léto je ten pravý čas, kdy z jahod, malin, rybízu, rebarbory, třešní, nebo lesního ovoce můžeme připravit chutné dobroty a společně s dětmi strávit v kuchyni hezké chvilky.

Také vlastnoručně sklizená, očištěná a zpracovaná zelenina bude dětem jistě chutnat jinak než obvykle předkládané hotové pokrmy. Procházky v lese se mohou stát vítanou příležitostí k pobytu venku a ještě si můžeme domů přinést borůvky, lesní jahůdky a houby. Jak může takové letní prázdninové"menu"vypadat?

Předkrm

Jako předkrm můžeme podávat salát s ředkvičkami: hlávkový salát, případně jiný listový salát rozebereme na listy a ty vypereme. Máme-li k dispozici odstředivku na salát, salát odstředíme a natrháme na kousky - to je báječná příležitost pro naše malé pomocníky. Přidáme oblíbený na malé kostičky nakrájený sýr, například eidam nebo sýr ementálského typu. Nakonec důkladně omyté a papírovým ubrouskem osušené ředkvičky nakrájíme na čtvrtky nebo nastrouháme na tenčí kolečka. Připravíme zálivku podle chuti - doporučuji trochu olivového oleje, případně směs olivového a slunečnicového oleje, nebo samotný olej z jader vlašských ořechů, do oleje přidáme citrónovou šťávu,velmi lehce osolíme a důkladně metličkou prošleháme. Příjemnou letní obměnou je také jogurtový dresing, který připravíme z bílého jogurtu, majonézy (nemusí být), špetky soli, několika kapek olivového oleje a oblíbených najemno nasekaných bylinek. I zde mohou pomáhat děti. Zálivku nalijeme na salát, důkladně promícháme a rozdělíme do misek. Použijeme-li jogurtový dresing, salát ozdobně pokapeme. Dozdobíme ozdobně upravenou ředkvičkou.

Polévku zvolíme zeleninovou nebo ovocnou

Zeleninová polévka: do vroucí osolené vody přidáme nakrájenou zeleninu. Výběr zeleniny můžeme podřídit chuti dítěte. Aby byla polévka hezky barevná, můžeme použít brambory, mrkev, kořenovou petržel, celerovou nať, fazolkové lusky, kousek květáku rozebraného na růžičky, na kolečka nakrájený pórek, čerstvý hrášek, pro posílení chuti také kousek natě z libečku. Použijeme-li květák nebo brokolici, můžeme polévku ochutit špetičkou drceného kmínu.Necháme chvíli povařit, a přidáme jednoduché nočky. K jejich přípravě a tvarování přizveme naše malé pomocníky. V misce utřeme 20 g másla, špetku soli, 1 vejce a pak po částech přidáváme hrubou mouku (celkem přibližně 80 g) a mléko (0,16 l). Vypracujeme hustší těstíčko, lžičkou vykrajujeme nočky a vhazujeme je do vroucí polévky. Pro slavnostnější chvíle a zábavnější vaření můžeme vytvořit nočky trojbarevné. Část těsta obarvíme trochou hustého rajčatového protlaku, další část špenátem. Nejsme-li si jisti chutí nebo hustotou těsta, uvaříme jeden noček ve vroucí osolené vodě na zkoušku a ochutnáme. Polévku servírujeme do talířů a ještě ozdobíme čerstvou drobně nasekanou kadeřavou petrželkou. Pro starší děti můžeme doplnit krutonky (na másle osmažíme drobné kostičky z bílého pečiva).

Višňová letní polévka: 1 kg čerstvých višní, 3/4 litru vody, 100 g cukru, 1 citrón, skořice, 3 čajové lžičky škrobu (bramborového, kukuřičného). Višně omyjeme a vypeckujeme. Dáváme je do většího hrnce a nakonec je zalijeme studenou vodou. Přidáme cukr, špetku skořice a šťávu z jednoho citrónu. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Škrob smícháme s malým množstvím studené vody a vmícháme do polévky, kterou poté necháme vychladnout. Když polévka vychladne, přikryjeme hrnec poklicí a polévku dáme ještě asi na 2 hodiny do chladničky. Výborně se tato polévka hodí také k vanilkovému nebo čokoládovému pudingu.

Hlavní jídlo

Cuketa po provensálsku: výborné a bleskurychlé jídlo, které my velmi rádi připravujeme a jíme venku, u chatařského stolu. Menší cukety omyjeme, nakrájíme na přibližně centimetrové plátky a okořeníme provensálskými bylinkami smíchanými s prolisovaným česnekem. (S česnekem opatrně, přizpůsobíme se chuti dětí. Více česneku můžeme dát na cuketu určenou pro dospělé.) Děti nám pomohou při kořenění koleček cukety, při tepelném zpracování se musíme rozhodnout podle jejich šikovnosti a zkušeností. Solíme s rozvahou, směs provensálských bylinek již může sůl obsahovat. Vždy je nejlepší udělat jedno kolečko na zkoušku a pak případně dochutit podle našeho přání. Kolečka cukety klademe do rozehřátého oleje na pánev, nebo do remosky, v úplně ideálním případě na grilovací plochu na raclette. Po opečení jedné strany otočíme, po opečení druhé strany můžeme klást na talíř na papírový ubrousek, abychom se zbavili tuku. My osobně volíme pro přípravu olivový olej, takže cukety putují z raclette rovnou na talíř. Jako přílohu můžeme zvolit nové brambory, nebo jenom bagetku.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu  děti a MY č. 3/2006
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Objednejte si starší čísla Děti a my Rodina a škola