5000
Rodina a škola 2014 Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Co žije a roste na zahradě

Portál.cz > Časopisy > Děti a my > Ukázky > Listerie je hrozbou pro těhotné

Listerie je hrozbou pro těhotné

Autor: Barbora Matyášová | Datum: 28.3.2007 | Vydání: 2/2007

Obávaná a zákeřná bakterie listerie, která jen loni v Česku zabila třináct lidí, se nejčastěji nachází v nedostatečně tepelně upravených masových či mléčných výrobcích. Objevit se ovšem může i v zelenině. Mezi zvlášť ohrožené skupiny patří budoucí matky a jejich děti. Odborníci ale tvrdí, že pokud budou výrobci i lidé dodržovat dostatečnou hygienu, k nákaze dojít prakticky nemusí.

Na první pohled by se mohlo zdát, že onemocnění listeriózou je záležitostí několika málo posledních měsíců. Ve skutečnosti jde o problém lékařům i hygienikům dávno známý. ,,Listerióza je jako onemocnění z potravin známá nejméně 25 let, kdy byly vyvinuty dostatečně citlivé detekční metody,“ uvádí MUDr. Michael Vít, hlavní hygienik ČR. Výskyt listeriózy se v posledních letech ve většině evropských států pohybuje mezi dvěma až deseti případy na milion obyvatel. Jedná se tedy o poměrně vzácné onemocnění a pravda je, že na chřipku umře každý rok daleko víc lidí. Kamenem úrazu je ale závažný průběh nemoci, který pacienta ve vysokém procentu případů ohrožuje na životě. Úmrtnost dosahuje až třiceti procent. Tady už příměr k nebezpečí obyčejné chřipky značně pokulhává. U osob se zvýšeným rizikem nákazy je navíc pravděpodobné, že listeriózou onemocní i po požití potraviny, která obsahuje jen malý počet bakterií.

V České republice se listerióza dlouhou dobu vyskytovala velice zřídka, v předchozích letech onemocněli v ročním průměru jeden až dva lidé na jeden milion obyvatel. V roce 2006 se nemocnost postupně zvyšovala a v posledním čtvrtletí bylo hlášeno už 48 onemocnění. Celkem bylo v roce 2006 zjištěno 80 onemocnění, což je pětkrát více než v roce 2005. Třináct nemocných v průběhu roku zemřelo, z toho se ve dvou případech jednalo o novorozence, ve zbylých jedenácti případech o lidi s věkovým průměrem 71 let. K dalšímu úmrtí novorozence pak došlo v lednu tohoto roku.

Naopak pozitivní zprávou je, že i když počet případů roste, úmrtnost se výrazně snižuje. Zatímco před pěti lety podlehla listerióze třetina nemocných, v roce 2006 to bylo necelých sedmnáct procent, tedy zhruba o polovinu méně. O epidemii prý v případě současného výskytu onemocnění hovořit nelze. ,,Nárůst počtu infekcí je sice značný, o epidemii se ale v žádném případě nejedná. K epidemiím došlo v minulých letech pouze v zahraničí,“ říká hygienik Michael Vít.

Mrazuvzdorná bakterie

Listerie tedy rozhodně není ničím novým ani neobvyklým. Dvacet procent lidí má tyto bakterie dokonce neustále v těle a většina z nich neonemocní. „Nebezpečné bývají jen některé kmeny listerií,“ říká MUDr. Michael Vít. Největším problémem je vysoká odolnost bakterií a jejich schopnost množit se a přežívat i při poměrně nízkých teplotách. Na rozdíl od salmonely nezlikviduje listerii ani mráz. Jediné, co na ni platí, je převaření. „I když jsou to bakterie relativně odolné, při teplotě 75 stupňů Celsia hynou. Proto mohou být rizikové ty potraviny, které neprojdou tepelnou úpravou, nebo tato úprava není dobře provedena,“ doplňuje hygienik.

Nedostatečná hygiena

Zatímco dříve se předpokládalo, že příčinou onemocnění u lidí je především kontakt s nemocnými zvířaty, dnes už víme, že největší nebezpečí proniknutí zákeřné bakterie do lidského organismu je prostřednictvím potravy. Pouze v mimořádných případech může být zdrojem nákazy nemocný člověk nebo i zdravý bacilonosič. Vstupní branou infekce je především trávicí ústrojí, ale také porušená kůže a dýchací cesty.

Jak se obávaná bakterie dostane až na náš talíř? Listeria monocytogenes se vyskytuje v odpadních vodách, půdě a výkalech zvířat. To například znamená, že bakterie může být i v zelenině. V drtivé většině případů se ale do lidského organismu dostává nedostatečným tepelným opracováním živočišných produktů - masa, vajec a mléčných výrobků. K této situaci může nejčastěji dojít, když výrobní podniky nedostatečně dodržují zásady hygieny.

Ke kontaminaci potravin listerií navíc často dochází i v samotném průběhu přípravy těchto potravin, případně po ní. To se týká různých druhů sýrů, majonézových salátů, paštik a podobně.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu  děti a MY č. 2/2007
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Objednejte si starší čísla Děti a my Rodina a škola