5000
Rodina a škola 2014 Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Co žije a roste na zahradě

Portál.cz > Časopisy > Děti a my > Ukázky > Podpořte dětskou imunitu

Podpořte dětskou imunitu

Autor: Martin Gregora | Datum: 21.10.2009 | Vydání: 11/2009

Podzimní plískanice a chladné sychravé počasí pořádně prověří naši i dětskou obranyschopnost. Pokud má dítě s imunitou problémy, je velmi důležité její posílení. Účinné je obnovení střevní flory pomocí probiotik a prebiotika také podávání moderních léků, které stimulují obranné síly organismu.

K základním pilířům prevence nemocnosti patří konzumace přirozených vitaminů z ovoce a zeleniny, pravidelný spánek, otužování a dostatek pohybu již od útlého dětství. Každou i banální nemoc by mělo dítě v klidu vyležet s následnou přiměřenou rekonvalescencí, po kterou se bude zdržovat mimo kolektiv. U často nemocných dětí by rodiče spolu s ošetřujícím lékařem měli zvážit odložení nástupu do školky nebo jeho týdenní pobyt ve školce alespoň zkrátit.

Hygienické potraviny pohromou pro imunitu

Imunitní systém představuje složitý děj reakcí, které ve svém důsledku mohou tělo chránit, ale i poškozovat. Jeho základ se tvoří již v době vývoje plodu v děloze. První roky věku dítěte jsou pro nastavení individuální imunitní reaktivity velmi důležité.

Systém, který se vyvíjel tisíce generací, je v moderní době vystaven zcela novým podnětům, na které často nedokáže adekvátně odpovědět. Výsledkem mohou být poruchy obranyschopnosti, které se projeví častou nemocností nebo reakcemi, jež ve svém důsledku organismus nechrání, ale vedou k nadměrné, organismus poškozující odpovědi. Ta pak může být podkladem atopických, alergických potíží (atopický ekzém, senná rýma, alergie) nebo takzvaných autoimunitních onemocnění (cukrovka 1. typu, chronické střevní záněty, revmatismus).

Vysoký hygienický standard a očkování způsobily, že děti neumírají na závažná infekční onemocnění. Moderní technologie však produkují téměř sterilní potraviny, které nejsou rizikové z hlediska nákazy, ale snižují přirozenou kolonizaci zažívacího traktu bakteriemi, což ve svém důsledku vede k nedostatečné přirozené stimulaci imunitního systému. To má velmi pravděpodobně za následek špatné nastavení individuální imunitní reaktivity.

Probiotika a prebiotika

Jednou z možností, jak působit proti těmto negativním jevům, je optimalizace složení potravy tak, aby byla zachována přirozená stimulace slizniční imunity některými typy bakterií. Výživové doplňky, především probiotika (probiotické bakterie) a prebiotika, jsou jednou z cest, jak podpořit rozvoj imunitního systému správným směrem.

• Probiotika

Probiotika jsou živé mikrobiální doplňky stravy, které v případě aplikace v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdraví jedince zlepšením jeho mikrobiální rovnováhy. Jde o živé mikroorganismy, především laktobacily a bifidobakterie, které mají příznivý vliv na mikroflóru člověka. Jejich správný poměr na střevní sliznici vede ke zpomalení růstu patogenních bakterií, příznivě stimuluje imunitní funkce střevní sliznice, pomáhá při trávení složek potravy, vstřebávání minerálů. Preventivní nebo léčebný účinek probiotik byl prokázán především u průjmových onemocnění a v prevenci a léčbě potravinových alergií (alergie na bílkovinu kravského mléka).

Probiotika v hydrolyzovaných mléčných formulích vedla ke zmírnění projevů atopického ekzému u dětí. Prokázaný je také příznivý efekt probiotik u průjmů, které vznikly po podávání antibiotik. Známé jsou studie ukazující účinek probiotik v prevenci onemocnění dýchacích cest. Výživové doplňky s probiotiky jsou např. Bipron, Probian, Nutrolin B sirup, Laktobacílky, Sanostol. Dobrou cestou je také konzumace mléčných výrobků s obsahem probiotik, tedy hlavně jogurtů.

• Prebiotika

Jsou nestravitelné části potravin, které pozitivně ovlivňují hostitele stimulací růstu jednoho nebo omezeného počtu bakterií ve střevě, a tím zlepšují jeho zdraví. Prebiotika tedy jednoduše řečeno stimulují růst laktobacilů a bifidobakterií (probiotik).

Když mluvíme o prebiotikach, máme na mysli především rozpustnou vlákninu. Ta je odolná před procesy probíhajícími při trávení a před vstřebáním v horní části zažívacího traktu. Prebiotika originální povahy jsou mimo jiné významnou součástí mateřského mléka. Zlepšují pohyb střev, příjem minerálů ze střeva, zvyšují hladinu bifidobakterií v tlustém střevě, a tím posilují působení probiotik, zvyšují obranyschopnost organizmu, zlepšují metabolismus tuků.

Prebiotika si můžete koupit ve formě výživového doplňku, jejich příjem si zabezpečíte i konzumací dostatečného množství zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu  Děti a my č. 11/2009
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Objednejte si starší čísla Děti a my Rodina a škola