5000
Rodina a škola 2014 Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Co žije a roste na zahradě

Portál.cz > Časopisy > Děti a my > Ukázky > Snídaně a svačinky pro malé školáky

Snídaně a svačinky pro malé školáky

Autor: Jitka Rusková | Datum: 2.9.2009 | Vydání: 9/2009

Jídelníček dětí i dospělých by měl být především pravidelný. To znamená, že je vhodné rozložit příjem stravy do celého dne. Je dobré se ráno nasnídat, před obědem nevynechat svačinu a nezapomenout ani na svačinu odpolední a večeři.

Hladovění přes den (nejčastěji dopoledne) dětem neprospívá. Má-li organizmus nepravidelný příjem energie, naučí se s ní šetřit a vytvářet si i z mála zásoby, což může mít za následek zvýšenou hmotnost. Navíc když děti přes den hladoví a najedí se až odpoledne nebo večer, zvládnou za poměrně krátkou dobu sníst větší množství jídla, než by snědly za celý den. Tělo pak může mít problém tolik potravy najednou zpracovat a následkem mohou být pocity těžkosti v žaludku, únava a podobně. Stejné potíže postihují i děti, které vynechávají snídani a dopolední svačinu. Nedostatek energie ráno totiž způsobuje kromě pocitů hladu a únavy například i bolest hlavy a také problémy se soustředěním ve škole, což se může projevit i na jejich školních výsledcích.

Častěji a menší porce

Pravidelnost je tedy v jídelníčku zapotřebí. Děti by měly za den zvládnout 5 až 6 jídel, přičemž na snídani připadá až 25 procent z celkového příjmu energie, na dopolední svačinu 10-15 procent, 30-35 procent na oběd, 10 procent na svačinu a asi 20 procent denního energetického příjmu by měla pokrýt večeře. Jednotlivé porce je třeba přizpůsobit aktuální potřebě dítěte. Velikost jídla je třeba upravovat také podle aktuálního zdravotního stavu (nemocné dítě, které momentálně trpí nechutenstvím, nebudeme nutit sníst celý talíř polévky) či podle sportovní aktivity (malý fotbalista by toho určitě měl sníst více než jeho starší sourozenec, který se o sport vůbec nezajímá).

Je dobré, aby bylo každé jídlo (zejména jídla hlavní - snídaně, oběd a večeře) takzvaně plnohodnotné. To znamená, že by mělo obsahovat jak sacharidy (pečivo, těstoviny, ovoce, zelenina), tak bílkoviny (maso, mléčné výrobky) a tuky (rostlinný tuk nebo olej). Podíl živin z celkového příjmu energie pak závisí na věku, zdravotním stavu či fyzické aktivitě dítěte, průměrně by ale sacharidy měly pokrýt cca 55-65 procent, tuky 30-35 procent a bílkoviny okolo 10 procent.

Velmi důležitý je také dostatečný příjem vitaminů a minerálních látek. Například vitaminu C by měly předškolní děti sníst 70 mg, děti na 1. stupni základní školy 80 a na 2. stupni 90 mg, vápníku se pak pro předškolní děti doporučuje 0,7 g, pro starší školní děti ale již celý 1 gram. Podrobné informace o doporučeném množství dalších vitaminů a minerálních látek je možné nalézt například v sekci Zdravá výživa na www.vyzivadeti.cz.

Kde děláme chybu?

Velmi často se setkáváme právě s tím, že děti (nezřídka po vzoru rodičů) snídaně zcela vynechávají. V průzkumu Tajemství školních svačin z roku 2006 zjistilo Poradenské centrum Výživa dětí, že 38 procent dětí ve třetí a 54 procent v sedmé třídě nesnídá vůbec nebo snídá nepravidelně. Když děti snídají, jedná se většinou o přeslazené cereálie nebo sladké pečivo. Z dalšího průzkumu, Jak jedí české děti, z roku 2007, ve kterém děti vyplňovaly pětidenní stravovací deník, vyplynulo, že děti v extrémních případech snídají například i polévky, palačinky či smažené řízky.

Ideální nebývá ani složení dětských svačin. Část školáků sice dostává od rodičů namazané pečivo se šunkou, salámem či sýrem, sýry jsou ale nejoblíbenější tavené. Tavené sýry by se však ve zdravém jídelníčku příliš často vyskytovat neměly. Pravidelnou součástí svačiny bývají také sladkosti, bonbony, lízátka a sladké pečivo, a naopak ovoce nebo zelenina takřka chybí. Zvláště starší děti již moc na svačinu od maminky neslyší a kupují si ji cestou do školy nebo ve školním bufetu. Taková svačina ale také nemívá se zdravou výživou mnoho společného - převládají sladkosti, čokoládové tyčinky, nejrůznější koláče, hamburgery a litry přeslazených limonád.

Snídaně

Jídelníčky dětí s nadváhou a obezitou mají často jedno společné - chybí v nich snídaně. U části dětí se pak podaří docílit úpravy tělesné hmotnosti už jen tím, že snídaně do svého stravovacího režimu zařadí. Je to proto, že jejich tělo má k dispozici dostatek energie již od rána, může ji průběžně využívat a nemá potřebu ukládat si ji do zásoby. To pochopitelně platí i naopak. Pokud děti dopoledne hladoví, snědí daleko více jídla, než kdyby jej měly rozložené do celého dne. Při nepravidelném jídelníčku se navíc tělo naučí s energií šetřit a pro případy (dopoledního) hladovění si ji ukládá do zásoby.

1. Snídejte spolu
Pokud je to možné (alespoň o víkendech) je ideální, aby rodina snídala společně. Snídaně by měla probíhat co možná nejvíce v klidu, beze spěchu. Je dobré opravdu se věnovat jídlu a vyhnout se například strašení dětí z písemky ve škole. Rodiče by si ale neměli číst noviny, neměla by být puštěná televize a není vhodné snídat ani s jednou rukou na klávesnici počítače.

2. Vybírejte zdravé potraviny
Optimálně složená snídaně může mít několik různých podob - vhodné je například pečivo namazané kvalitním rostlinným tukem a obložené šunkou či sýrem. Doporučit lze také celozrnné snídaňové cereálie s jogurtem či mlékem, chybět by neměla zelenina nebo ovoce a pochopitelně ani dostatek tekutin. Naopak smažená vajíčka, párky, uzeniny, smetanové dezerty nebo zákusky s krémem jsou po ránu těžko stravitelné.

3. Buďte dítěti vzorem
Pokud děti snídat odmítají, je dobré, aby rodiče začali nejprve u sebe. Rodiče jsou pro své potomky vzorem, a to nejen co se týče stravovacích návyků. Pokud tedy nesnídají ani rodiče, děti se to těžko naučí. Dalším krokem může být to, že rodiče vzbudí svého školáka o 10 minut dříve a připraví mu alespoň teplý nápoj (čaj nebo kakao). Postupně je možné přidávat malé množství jídla - několik piškotů, kousek rohlíku, banánu nebo třeba půlku polotučného jogurtu. Když si děti zvyknou na takto malou porci, lze objem snídaně postupně zvětšovat až k „normální“ porci. Například miska cereálií s jogurtem a ovocem nebo celý krajíc chleba s rostlinným tukem, tvarohovým sýrem a zeleninou.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu  Děti a my č. 9/2009
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Objednejte si starší čísla Děti a my Rodina a škola