5000
Kurz jako dárek Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Ročník 2015

Portál.cz > Časopisy > Informatorium 3-8 > Ukázky > Spotřební koš a zdravé potraviny

Spotřební koš a zdravé potraviny

Autor: Olga Illková | Datum: 25.4.2007 | Vydání: 4/2007

Co vlastně děti v mateřské školce mohou konzumovat, kolik toho mají sníst a jak jim můžeme my dospělí potraviny navzájem chutně a lákavě kombinovat?

Nabídka potravin je díky široké nabídce výrobců a distributorů velmi široká a snadno dostupná, ale ne všechny potraviny jsou pro zařazení do dětského jídelníčku vhodné. Rozšiřování sortimentu by mělo zcela volně a nenásilně navazovat na domácí stravu batolete. Na nás dospělých je, abychom četli informace na obalech a cíleně kupovali potraviny podle toho, co od nich očekáváme, a nikoli podlehli reklamě.

Pestrá a vyvážená strava

Trávicí trakt dětí nejméně zatěžuje strava mléčná s některými mléčnými výrobky, ovoce a tepelně upravená zelenina doplněná obilovinami a výrobky z nich, stejně jako malý podíl masa, luštěnin a vajec. Tady je velký úkol a prostor pro učitelky v mateřských školkách, aby dětem nejrůznějšími prostředky (např. pohádkami, malováním, modelováním, ochutnáním či osaháním čerstvých potravin a pochutin) umožnily poznat zajímavé druhy potravin. Dítě samo potřebuje získat osobní zkušenost, aby se po příchodu do širšího kolektivu necítilo handicapované a jednou si samostatně a uvědoměle vybralo tu svoji cestu ke zdraví.

Dbáme tedy na dostatečnou pestrost a vyváženost stravy. Jen tak můžeme zabezpečit dostatek energie ze všech živin rostlinného a živočišného původu, doplněnou všemi skupinami vitaminů a minerálních látek. Dítěti bychom neměli zakazovat ochutnat „nedovolené“ potraviny, když o to projeví zájem. Nabízet nové pokrmy a nápoje musíme trpělivě, dítě je přijme někdy hned, někdy až za delší dobu. Do nástupu do základní školy by se dítě mělo naučit konzumovat všechny základní skupiny potravin rozdělené do pravidelných objemových dávek, tj. snídaně 20–25 %, přesnídávka a svačina 10–15 %, oběd a večeře 25–30 %. Velmi vhodnou pomůckou pro děti předškolního věku je jednoduchá obrázková potravinová pyramida nebo kostičky s obrázky správných zdravých potravin, které si dítě po častém kontaktu nenásilně zapamatuje na celý život.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu Informatorium 3-8 č. 4/2007
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Přijďte na kurzy v Portálu! Čtěte nás online!