5000
Kurz jako dárek Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Ročník 2015

Portál.cz > Časopisy > Informatorium 3-8 > Ukázky > Svačinky v mateřské škole

Svačinky v mateřské škole

Autor: Olga Illková | Datum: 23.5.2007 | Vydání: 5/2007

Kuchařky mají velké možnosti, jak zpříjemnit malým strávníkům pobyt v mateřské škole. Děti pak na školku vzpomínají jako na místo, kde jim opravdu chutnalo.

Osobní doporučení rodičů s malými dětmi je to nejlepší, co může školka získat. Vztah k mateřské škole a její hodnocení ovlivňuje i úroveň stravování. Do stravovací skupiny předškolních zařízení patří i dětské domovy, internátní a celodenní MŠ, kde jsou příjem a rozložení stravy usměrňovány plánovaným celodenním jídelníčkem. Hodnoty pokrmů a nápojů mohou být efektivně sledovány, neboť do nich nevstupuje jeden z důležitých činitelů – rodina; na nikoho ze strávníků zde navíc přímo nepůsobí reklama v obchodní síti.

V celkovém profilu konzumace má dětská přesnídávka obsahovat 10–15 % z celodenního objemu jídla a nápojů. Pro dětského strávníka je důležitá pravidelnost, v MŠ je určená doba zpravidla kolem 9.30 hodin. Dítě může v důsledku nesprávného podávání jídla a nápojů trpět nechutenstvím – nemá chuť na jídlo, protože snídalo až kolem 8. hodiny; nebo má jiné chuťové preference, než mu nabízí přesnídávka. Časté jsou bolesti bříška a únava, protože naopak vůbec nesnídalo, a dokonce se po dlouhé noci ani nenapilo!

Velmi tedy záleží na rodičích, aby klidnou snídani dětí ohlídali a dbali zvláště na příjem tekutin. Někomu stačí bylinkový nesladký čaj a suchý rohlík nebo lupínky a na bohatou snídani dojde až později.

K svačině ovoce

K přesnídávce doporučuji především ovoce v průměrném množství 100–200 g. Jednoduchý sacharid fruktóza je velmi lehce stravitelný, chuť ovoce je přirozeně sladká, měkká konzistence a zajímavé tvary i barevnost děti přitahují. Co může být jednodušší než omýt jablko nebo broskev? Splňuje tedy všechny atributy správného působení na centrální nervovou soustavu. Přesnídávku doplňujeme vždy nápojem, ať se základem z mléka (čerstvé, s příchutí, termizované či zakysané mléčné výrobky) nebo vody (minerální, čaje, obilninové kávy, ovocné mošty, zeleninové džusy). Zejména v teplém období bychom neměli zapomínat na doplnění tekutin i v době venkovního pobytu. Lehce ochucená voda (ne ledová) nám pomůže ošetřit hospodaření v těle a rozvede v těle živiny následně přeměněné v energii k další činnosti. Dítě by se v předškolní době mělo názorně seznámit s co největším sortimentem potravin a znát přiměřeně věku výhody správné konzumace.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu Informatorium 3-8 č. 5/2007
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Přijďte na kurzy v Portálu! Čtěte nás online!