5000
Kurz jako dárek Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Ročník 2015

Portál.cz > Časopisy > Informatorium 3-8 > Ukázky > V cukrárně

V cukrárně

Autor: Jitka Horová | Datum: 19.12.2005 | Vydání: 10/2005

Přináším inspiraci pro přetváření odpadových materiálů a přírodnin s náměty pro snadnou výrobu atrap sladkostí. Sladké téma je motivací pro malé i velké, pro šikovné i netrpělivé.

Stálá skupina dětí vyžaduje stále nové nápady. Přemýšlela jsem a napadly mě sladkosti. Tak vznikla cukrárna pro děti z výtvarného kroužku Ekoateliér, který je součástí programu SOS dětské vesničky v Karlových Varech již čtvrtým rokem. Účastníky kroužku jsou děti z dětské vesničky a okolí. Potřebný materiál pro výrobu atrap sladkostí najdete všude kolem sebe. Denně se loučíme s kelímky od jogurtů, plastovými lahvemi, krabičkami od potravin a nádobkami od kosmetiky. S některými věcmi se setkáváme méně často, ale i ty stojí za úvahu: vyřazené oděvy, rozbité nebo poškozené nádobí, odřezky dřeva, korku a tapet, igelit, polystyrén, molitan a další.

Vyrábíme sladkosti

Proměny odpadových materiálů jsou podnětem pro šikovné ruce a bystré hlavy. Ze všeho jde vyrobit sladkost! Jak postupovat při výběru materiálu a jeho uplatnění? Buď plánujeme výrobu konkrétní sladkosti a tomu účelu přizpůsobíme právě dostupný materiál. Pracujeme se sbírkou různorodého materiálu. Upravujeme barvu, tvar a strukturu, až dojdeme k odpovídajícímu výsledku.

Nebo sledujeme vlastnosti vyřazovaných věcí a využijeme jejich podobnost s některou sladkostí. Vyřazované věci průběžně vnímáme jako možný materiál. Sledujeme, zda připomíná barvou, tvarem nebo strukturou nějakou konkrétní sladkost.

Hnědá igelitová taška připomíná lesklou domácí polevu na zákusky a cukroví. Růžová propisovačka z průsvitné plastické hmoty připomíná ovocné želé. Čtverečkovaná struktura rubu dlaždičky připomíná tabulku čokolády. Kolečko od vysavače nebo kulatá krabička od sýrů tvoří základ pro malý dort, patro velkého dortu, velké kulaté lízátko nebo velký bonbón. Ořech nejde rozlousknout - bude z něj kulaté lízátko. Nátěr plotu - každá částečně natřená plaňka připomíná tatranku. Cibule do guláše - slupky vypadají jako vypečené listové těsto.

Bonbóny

Základ: víčka od PET lahví, víčka od kosmetiky, kuličky zmuchlaného papíru, ořechy, kaštany, žaludy, šišky, krabičky a nádobky, kousky polystyrénu
Obal: odstřižky barevných a krepových papírů, textilie, obaly od potravin, pozlátka od cukrovinek, časopisy, reklamní letáky, celofán, igelit, fólie

Vyrábíme malé bonbónky vycpané kuličkami zmuchlaného papíru, větší bonbóny z víček od PET lahví, ořechů, kaštanů, šišek a největší maxibonbóny z velkých papírových koulí, polystyrénu, krabiček od čaje. Základ bonbónu ovineme barevným papírem a celofánem nebo igelitem. Vznikl váleček, jehož konce přesahují. Oba konce zakroutíme těsně u základu. Pokud se konce roztáčejí, zajistíme je provázkem nebo izolepou.

Snažím se podrobně vysvětlit a předvést postup balení víček od PET lahví do pozlátka a igelitových čtverečků. Je to zbytečné. Podrobnosti děti znají lépe než já. Soustředěně balí regimenty bonbónů. Tohle nejsou bonbóny z továrny, jeden jako druhý. Každý má své kouzlo.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu  INFORMATORIUM 3-8 č.10


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Přijďte na kurzy v Portálu! Čtěte nás online!