5000
Kurz jako dárek Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál   Ročník 2015 Ročník 2014 Psychologické kurzy Státy, města, oceány Levné učebnice

Portál.cz > Časopisy > Rodina a škola > Ukázky > ČESKÉ VERSUS DÁNSKÉ UČILIŠTĚ

ČESKÉ VERSUS DÁNSKÉ UČILIŠTĚ

Autor: Barbara Čechová | Datum: 11.4.2007 | Vydání: 4/2007

Naskytla se mi příležitost navštívit dvě shodně zaměřená učiliště: SOU gastronomie v Praze a v Kodani. Zajímalo mne srovnání. Jaký je rozdíl mezí učilištěm v České republice a učilištěm v Dánsku?

Pro návštěvu českého učiliště jsem si vybrala SOU gastronomie U Krbu v pražských Malešicích. Jako jedna z mála pražských škol se podílí na současné transformaci odborného školství - zdejší pedagogové připravují RVP v oblasti gastronomie. O tom bude řeč ale až později, nejdříve si prohlédneme školu.

Škola s tisíci učni v oborech kuchař, číšník, cukrář patří mezi několik největších v oboru v Praze. Před lety se musela škola přestěhovat z hezké budovy na Žižkově do panelákového prostředí do Malešic. Dohání to ale krásnou zahradou, ve které umístili i třídu - jsou zde lavičky postavené jako ve třídě. Na jaře a v létě tu probíhá výuka.

Organizace praktické výuky probíhá po týdnech. Učni tráví vždy týden ve škole a týden na praxi. Praxi mají zařízenou v nejlepších pražských hotelech a restauracích. Ambassador, Hilton, Park Hotel, Interkontinental, Obecní dům či Four Seasons - patří mezi místa, kde zdejší studenti získávají své první zkušenosti. Mají studenti radši praxi nebo výuku? Odpověď třídy je jednohlasná: „Praxi!!!“ Ale i v rámci teoretické výuky mají studenti čtyři hodiny laborek - praktické výuky. Zde se doučují věci, ke kterým se v praxi nedostanou. „Například tento třeťák nevěděl, jak se dělá kvásek,“ upozorňuje paní mistrová. „Hodně restaurací knedlíky kupuje hotově nebo je dováží. Studenty je proto musíme naučit ve škole.“ Laborky jsou u studentů oblíbené. Pracují při nich ve dvojicích a po každé dostávají za výsledek známku. Na malé talířky dají na ochutnání mistrové, ale i všem ostatním spolužákům. Všichni přítomní mohou mít k hotovému pokrmu připomínky.

DÁNSKO

Dánské učiliště Hamlet leží kousek za Kodaní. Pro téměř 1 500 studentů nejrůznějších oborů (kuchař, číšník, zedník, instalatér…) nabízí roční teoreticko-praktickou průpravu. Poté studenti pokračují třemi lety na pracovištích, odkud si jednou za čtvrt roku odskočí na jednotýdenní výuku do školy.

Při vstupu do školy mě překvapuje, jak si jsou školy architektonicky podobné. Objevují se podobné nápady: bistro pro studenty, kde obsluhují zdejší učni, fitness centrum, využití zahrady pro výuku. V dánském Hamletu navíc v bistru pouštějí studenti současnou hudbu a před školou stojí obrovské parkoviště plné aut studentů.

Stejně jako v české škole nejdříve odcházím na laborky. Studenti zde pracují individuálně. K dispozici mají čerstvé a výhradně ekologicky pěstované suroviny. Zadání jejich úkolu zní jednoduše - uvařit podle uvážení, co chtějí. Na konci dostanou za výtvor hodnocení od mistrové. „Nedávám studentům pevně stanovené úkoly, například uvařte paellu nebo upečte závin. Tyto hodiny slouží jako reflexe pro studenty, kteří by se měli sami zamyslet nad tím, co potřebují, co se naučili, ale ještě si v tom nejsou úplně jistí a to si tady společně uděláme. Při závěrečném hodnocení musí obhájit, proč si zvolili daný pokrm a k čemu jim tahle hodina byla užitečná.“

Následuje hodina „chutí a vůní“. „Každý kuchař musí mít velmi vyvinuté smysly, aby každou potravinu vkusně a chutně připravil,“ vysvětluje mi dánská mistrová. Nevím příliš, co si pod výukou takovéhoto předmětu představit, ale za chvíli se to dozvídám. Čeká nás ochutnávání čokolády! Každý dostaneme papírový talířek, na který si napíšeme čísla od 1 do 12. Poté dostáváme různé kousky čokolád. Musíme je ochutnat a zařadit na stupnici. Jednička patří čokoládě ze 100% kakaa až po bílou čokoládu. Docela příjemný způsob výuky.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu Rodina a škola č. 4/2007
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Přijďte na kurzy v Portálu! Schola pragensis Rozumíme penězům Čtěte nás online! Všechny učebnice pro základní a střední školy