5000
Kurz jako dárek Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál   Ročník 2015 Ročník 2014 Psychologické kurzy Státy, města, oceány Levné učebnice

Portál.cz > Časopisy > Rodina a škola > Ukázky > Co jste měli k obědu?

Co jste měli k obědu?

Autor: Veronika Zavřelová | Datum: 7.9.2016 | Vydání: 7/2016

Otázka, která zvláště v rodinách s dětmi školou povinnými padne téměř každý den. Bylo toho málo, moc slané, je to pořád stejné a jedly to ty děti vůbec? Ať už se vaši potomci stravují ve školní jídelně, či polední jídlo obstarává někdo jiný, jde o věc, která asi málokoho nechává lhostejným.

Co jste měli k obědu?

Historie českého školního stravování sahá do poloviny 20. století. Současné generace rodičů a prarodičů mají většinou osobní zkušenost s tímto typem obědů a samozřejmě také i svůj jasný a často vyhraněný názor na to, jak by taková strava i stravovací prostředí měly vypadat.

Ačkoliv se existence a kvalita školní jídelny zásadním a přímým způsobem zatím nepodílejí na rozhodování o výběru samotné školy pro dítě, bezpochyby souvisí s kvalitou a hodnocením instituce jako celku.

Jak se jí v cizině

Přítomnost a plná funkčnost školní jídelny je i přes své nesporné kvality u nás brána natolik samozřejmě, že je až téměř trivializovaná a bohužel i mnohdy vysmívaná. Česká realita školního stravování však vůbec není přenosná a tento koncept nefunguje globálně. Zejména v anglosaském světě je instituce školní jídelny téměř neznámá (alespoň v nesoukromém sektoru základních a středních škol), a tak je zodpovědnost za přípravu a skladbu jídla plně na rodičích. Pokud se objevuje nějaká možnost odběru školního jídla přímo na místě, připomíná spíše restauraci rychlého občerstvení s předpřipravenými a narychlo osmaženými hranolky a kuřecími nugety servírovanými na papírovém tácku.

Mnozí rodiče tak raději volí samostatnou domácí přípravu oběda, která však s sebou nese zvýšené nároky na přepravu a uskladnění během dopoledního vyučování, což je zároveň marketingová a obchodní příležitost pro výrobce nádobí a nejrůznějšího obalového materiálu. Zejména severoameričtí rodiče musejí respektovat děti, které se potýkají se spoustou potravinových alergií. Školy distribuují seznamy nevhodných jídel a přísad, jež se nesmějí objevit v dětské stravě. Tradiční americký školní oběd v podobě sendviče s jahodovou marmeládou a burským máslem je tak dnes už naprostým tabu.

Jak jíme u nás

České školní jídelny a jejich strávníci se prozatím nesetkávají s tak razantními restrikcemi v oblasti stravování jako v západní Evropě a USA. Také však reagují na vyloučení možných alergenů v připravovaných jídlech a přihlížejí k individuálním potřebám dětí (např. bezlepková dieta).

Český pracovně vytížený rodič ocení zejména fakt, že starost o přípravu kompletního teplého oběda může přenést na školní instituci, a tomu pak snáze přizpůsobuje skladbu svačin a večeře.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu Rodina a škola č. 7/2016 nebo v On-line archivu.


Hodnoťte a doporučte:



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Přijďte na kurzy v Portálu! Schola pragensis Rozumíme penězům Čtěte nás online! Všechny učebnice pro základní a střední školy