5000
Kurz jako dárek Rodina a škola jako dárek Kompletní ročník časopisu 2016 Zdrava 5 Právě vyšel nový speciál Nová Psychologie dnes   Ročník 2014 Psychologické kurzy Státy, města, oceány Levné učebnice

Portál.cz > Časopisy > Rodina a škola > Ukázky > Dítě v kuchyni, jídelně i kavárně. Jak v našich potomcích vypěstovat zdravý vztah k jídlu

Dítě v kuchyni, jídelně i kavárně. Jak v našich potomcích vypěstovat zdravý vztah k jídlu

Autor: Veronika Zavřelová | Datum: 2.11.2017 | Vydání: 9/2017

Dýňová polévka a pohanková kaše k obědu ve školní jídelně, pytlík přesolených chipsů převlečený za svačinu, městské čtvrti s veganským bistrem na každém rohu a koblihou za sedmdesát korun. Svět kolem jídla se, zdá se, trochu zbláznil.

Dítě v kuchyni, jídelně i kavárně. Jak v našich potomcích vypěstovat zdravý vztah k jídlu

Ani průměrnému a nevybíravému jedlíkovi neunikne, že vztah k surovinám, nákupům potravin, vaření a jídlu se za poslední dvě dekády zásadně změnil. Jak v dětech vypěstovat zdravý vztah k jídlu a sám si uchovat zdravou mysl?

V případě vhodného rodičovského příkladu zde víc než kde jinde platí, že kázat vodu a pít víno se mine účinkem. Vlastní stravovací návyky zapůsobí značně důrazněji než stovka hovorů o důležitosti konzumace zeleniny.

Pasti a lákadla

Rodiče řeší jídlo v podstatě nepřetržitě a nejedno marketingové oddělení potravinářského průmyslu na ně chystá spoustu pastí a lákadel. Snídaňový chléb s máslem a sýrem střídají nejbarevnější krabice plněné sladkým cereálním obsahem, kterému lze jen těžko odolat, zvláště když ještě navíc obsahuje umělohmotnou skládací hračku s motivem posledního filmového trháku pro dětského diváka.

Dopolední svačina sestává z kombinací sezonního ovoce a zeleniny či pečiva s pomazánkou a šunkou. To vše ideálně zabalené v úhledné cool krabičce tak, aby obsah ani forma nebyly moc trapné, když dítko přesnídávku o přestávce rozbalí mezi spolužáky. Konkurencí jsou stále školní automaty s ostře sledovanou nabídkou v podobě mléčných produktů a zeleninových kelímků.

Mladší školní děti ještě povětšinou nepodléhají alfa jedincům svého třídního kolektivu a stále s radostí odebírají obědy připravované školní jídelnou. Možnost volby bezmasého jídla a respektování potravinových alergií a intolerancí dnes patří ke standardní nabídce školních stravovacích zařízení. Občas sice děti (a mnohdy i učitelé) tápou v ujasnění rozdílu mezi jáhlami a kroupami na jídelním lístku, ale kvalitativní posun obědové nabídky je zřejmý ve většině škol.

Dítě a jeho spotřebu nejrůznějších laskomin samozřejmě nelze monitorovat v průběhu celého dne. Záleží tedy proto na vlivu vrstevníků, odpoledních aktivitách i na množství peněz, kterým děti disponují, zda cestu ze školy nezkrátí přes řetězce rychlého občerstvení.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu Rodina a škola č. 9/2017.


Hodnoťte a doporučte:



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Kores Škola Michael Rozumíme penězům Gymnázium Amazon Budování kapacit pro rozvoj škol II. Všechny učebnice pro základní a střední školy