5000
Rodina a škola 2014 Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Co žije a roste na zahradě

Portál.cz > Časopisy > Děti a my > Ukázky > Dobrou vegetariánskou chuť!

Dobrou vegetariánskou chuť!

Autor: Eva Labusová | Datum: 20.5.2010 | Vydání: 6/2010

Největší starostí rodičů, jimž je sympatická bezmasá strava, a chtěli by sebe a své děti zkusit stravovat vegetariánsky, bývá adekvátní nahrazení masa jinými potravinami. Jaké výživné látky by dětem mohly teoreticky chybět, pokud maso z jídelníčku zmizí, a čím je nahradit? Určitě vás zaujmou i nápady na celotýdenní vegetariánský jídelníček.

Dobrou vegetariánskou chuť!

„Správně provozované vegetariánství pokrývá vše, co dítě i dospělý pro svou zdravou výživu potřebují. Na druhou stranu, k nedostatku živin může vést nedostatečná výživa jakéhokoliv typu. Při nesprávně aplikované vegetariánské stravě mohou teoreticky chybět bílkoviny, železo, vitamín D, vitamín B12, vápník a Omega-3 mastné kyseliny,“ říká odbornice na výživu a také vegetariánka Margit Slimáková (www.margit.cz a www.naturcomp.cz).

„Ohrožené“ živiny u vegetariánů

Bílkoviny

Ve skutečnosti je nedostatek bílkovin u vegetariánů spíše mýtem než skutečností. Běžně se stravující populace totiž většinou přijímá ve stravě nadbytek bílkovin a podle některých studií totéž platí i u mnoha vegetariánů.

Bílkoviny jsou bohatě zastoupeny i v mnoha rostlinných zdrojích. Příklad: pouhé dvě lžíce ořechového másla představují jednu porci bílkovin.

Železo

Je pravdou, že železo ze zdrojů rostlinného původu tělo dokáže hůře využít, ale jeho vstřebávání je významně zvýšeno při současném příjmu vitamínu C. Zde mají vegetariáni velko výhodu, vegetariánská strava díky vysokému obsahu zeleniny a ovoce totiž zpravidla obsahuje mnohem více vitamínu C a flavonoidů, podporujících vstřebávání železa ze stravy.

Vitamín D

Vegetariáni ho získávají naprosto stejně jako masem se stravující populace, a to díky slunečnímu záření, nebo z takzvaných fortifikovaných potravin, tedy potravin uměle obohacených biologicky důležitými látkami. K takovým patří i dnešní kravské mléko. Vegetariáni, kteří nepřijímají ani mléčné výrobky, zařazují jiné fortifikované potraviny, například některá sojová mléka.

Vitamín B12

Běžně je přítomen ve všech potravinách živočišního původu. Jeho nedostatek proto hrozí pouze při nejstriktnější formě vegetariánství, tzv. veganství. V tomto případě se většinou opět řeší příjmem fortifikovaných potravin, zejména speciálních müsli směsí, nebo užíváním potravinových doplňků.

Vápník

Je běžně přítomen v mnoha rostlinných potravinách, z nichž je i dobře využitelný. Jeho nedostatek u vegetariánů je opět spíše mýtem, protože nejvyšší prokázaný výskyt osteoporózy je v USA a dalších vyspělých zemích s vysokou spotřebou mléčných výrobků. Naproti tomu například v Číně nebo Japonsku, kde se mléko a mléčné výrobky tradičně nekonzumují, se osteoporóza vyskytuje v počtu mnohonásobně nižším.

Omega-3 mastné kyseliny

Jejich případný nedostatek lze považovat za největší riziko vegetariánské stravy. Je ovšem zároveň faktem, že i mnoho nevegetariánů přijímá těchto tuků nedostatek. Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí především v tučných rybách. Pro vegetariány jsou hlavnímu zdroji vlašské ořechy, konopná a lněná semínka a také všechny oleje s těmito kyselinami.

Méně nemocí

Všem, kteří jejím slovům nedůvěřují, doporučuje M. Slimáková některou z velkých zahraničních studií, potvrzujících nezávadnost, respektive prospěšnost vegetariánské výživy i u dětí. K nejznámějším patří zpráva od neziskové organizace Physicians Committee for Responsible Medicine (Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu). Tato společnost, založená lékaři v USA už v roce 1985, propaguje přirozenou prevenci nemocí, k níž patří i vegetariánství. Ve zprávě se uvádí, že děti s dostatkem ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin v jídelníčku jsou štíhlejší a zdravější. Jako dospívající si snáze udržují zdravou hmotnost a mají méně potíží s akné, alergiemi a poruchami trávení.

Vegetariánská strava může vést k oddálení počátku menstruace u dívek, což je v epidemiologických studiích spojováno se snížením rizika rakoviny prsu.

Děti závislé na příjmu nekvalitní stravy typu fast food jsou naopak budoucími pacienty s obezitou, rakovinou, srdečními nemocemi a diabetem.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu  Děti a my č. 6/2010
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Objednejte si starší čísla Děti a my Rodina a škola