5000
Kurz jako dárek Kompletní ročník časopisu 2015 Připravujeme nový speciál Psychologické kurzy Ročník 2015

Portál.cz > Časopisy > Informatorium 3-8 > Ukázky > Co si dáme k odpolední svačině?

Co si dáme k odpolední svačině?

Autor: Olga Illková | Datum: 13.6.2007 | Vydání: 6/2007

Děti, které chodí do mateřské školy na celý den, se zde stravují i odpoledne. Jak by měla vypadat svačina, která na ně čeká poté, co vyskočí z lehátek?

Poměrně dost lidí používá jak pro dopolední, tak pro odpolední jídlo termín svačina. A pro školní děti je poznámka od rodiče „nezapomeň si doma sváču“ hotové zaklínadlo. Přesnídávka i svačina mají splnit nemalý úkol – dodat dítěti asi desetinu celkové energie v dopoledních a také v odpoledních hodinách. V žádném případě by organismus neměl být přetěžován větším množstvím. To by vedlo k utlumení aktivity, k malátnosti a únavě dítěte. Potvrzuje to i fakt, že po obědě s energetickým příjmem třikrát vyšším, než jaký poskytnou přesnídávka či svačina, jdou malé děti odpočívat, ulehnout v klidu a pohodě, leckdy s pohádkou. Je to zcela přirozené, tělo potřebuje ke zpracování poledního jídla hodně energie.

Co ke svačině?

Ke svačině podáváme vždy nápoj a pokrm. Druh jídla volíme podle toho, jaký byl oběd. Již při sestavování jídelníčků dbáme na to, aby zvolené potraviny použité pro svačinu vhodně doplňovaly celodenní pestrost a tím naplňovaly spotřební koš. Výběr správných skupin nám usnadní potravinová pyramida, která je přizpůsobená pro MŠ.

Jako nejvhodnější se jeví čerstvá zelenina doplněná výrobkem z celozrnné mouky, lehce ochucená dresinkem s olejem, podávaná společně mléčným nápojem. Takové parametry splňuje jak pečivo lehce namazané máslem, čerstvá zelenina a mléko, tak těstovinový salát s jogurtovým dresinkem a čaj nebo vločková kaše s olivovým olejem a zeleninový džus. Velmi vhodné jsou i zeleninové koláče se sýrem a mléčný nápoj nebo sezamový plátek s tvarohovou pomazánkou ozdobený zeleninou a voňavý čaj.

Sladké dětem chutná

Mezi oblíbené patří svačinky sladké. Zařazujeme je však jen jednou až dvakrát týdně, raději dáváme přednost chuti zajímavější, bohatší. Když sladké, tak využíváme ovoce čerstvé i upravené a různě doplněné pekařskými výrobky z nejrůznějších obilovin. Vhodné jsou luštěninové pomazánky ochucené medem a semínky či oříšky, pozor na sušené ovoce ošetřené při výrobě siřičitany. Rozmanité druhy pečených výrobků z různých těst, koláčů, plněných buchet, nákypy, pudingy, žemlovky, vánočky a makovky doplňujeme mléčnými zakysanými nesladkými nápoji nebo čajem či minerální vodou. Smažené koblihy, které jste uvedla v úvodním dopise, jsou tedy pro tak malé děti v MŠ výrobkem na svačinu naprosto nevhodným, těžce a dlouho stravitelným.

Celý článek naleznete v tištěné podobě časopisu Informatorium 3-8 č. 6/2007
nebo v On-line archivu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0, vaše hodnocení: Hlasování jste se nezúčastnil(a), hlasování bylo již ukončeno.



Sdílet na signálech

Komentáře čtenářů

Příspěvků celkem: 0 / nových příspěvků: 0

6666
Přijďte na kurzy v Portálu! Čtěte nás online!